fredag 7. desember 2012

Konsekvenser og straff for oppgradert observatørstatus?


Torsdag 6. desember: bygda Burqa, som ligger omtrent 30km øst for Tulkarm, blir vekket av mange titalls israelske soldater som går inn i flere hus midt på natta. Mange fra husholdningene blir kastet ut til å stå i det kraftige regnet mens soldatene endevender på møbler og annet inventar inne i huset for å se etter våpen, eller annet av interesse. Blant de som må stå ute er det mange barn.

Vi ankommer Burqa torsdag ettermiddag. Bygda er fortsatt preget av nattens hendelser, og mange har enda ikke rukket å komme seg fra sjokket. Vi møter flere som opplevde det hele på nært hold som vil dele sin frustrasjon og det de så.
Vi får vite at soldatene gikk inn i 36 hus i tidsrommet 00.30-07.00. De hadde ingen ransakelsesordre eller andre papirer på hvorfor de kom eller hva de gjorde. Det eneste folk fikk opplyst var at de så etter våpen, eller andre ”ulovlige” ting. Soldatene hadde vært aggressive og truende i tonen mot flere. Det er litt uenighet om hvor mange som faktisk var der, flere hadde sett 3 store busslaster fulle med soldater i tillegg til alle militære jeeper og andre kjøretøy. De hadde gått inn i byen fra flere områder som ga inntrykk av at de hadde planlagt omringingen godt på forhånd. De visste også eksakt hvilke hus de skulle gå inn i, og gikk omtrent samtidig inn i samtlige 36 hus. De tok mange bilder av personene i husene, ID-kort og dokumenterte området godt. Fellesnevneren for disse 36 husene var at de var tilhørende mennesker som jobber for, eller var slektninger av folk som jobber for de palestinske myndighetene (militære, politi, administrasjon). 
 
Sanad Salah (31år) forteller at hans og husene til hans fire brødre var blant de som ble ransaket. Sanad giftet seg for 3 måneder siden hvilket betyr at alt i huset hans var nytt. Soldatene hadde revet opp flere av møblene og ødelagt seng, madrasser og klær. Han har ikke råd til å kjøpe nye møbler nå, så han og kona har brukt dagen på å forsøke å finne alternative løsninger frem til de får kjøpt nytt. Soldatene tok seg inn ved å sprenge låsen på inngangsdøren. Mens soldatene var inne måtte Sanad stå ute i det kraftige regnet sammen med kona fra kl. 2 på natta, og fikk ikke komme inn igjen før kl. 5. Han har en bror som jobber for de palestinske myndighetene. En annen av brødrene ble fratatt kamera og kikkert. Familien mistet også en sau som ble drevet utfor en skråning av soldatenes hunder.
 
Fatim Mohammad Salah er politimann og var på jobb da soldatene tok seg inn i hans hus. Hans kone og fire barn ble kastet ut på en traumatisk måte. En PC og en TV hadde blitt smadret, i tillegg til en stol i stua. Møblene hadde blitt stukket gjennom med kniv. En av soldatene hadde tatt strupetak på den eldste sønnen (13 år), og slått ham før han ble kastet ut. Den yngste datteren på 4 år var fortsatt varm fra søvnen. Kona forteller at hun ba soldatene om pledd eller madrass så datteren kunne fortsette å sove, men ble nektet det. De fikk heller ikke komme inn og bruke toalettet. Fatim er bekymret for fireåringen som fortsatt var i sjokk og preget av oppstyret, og hadde ikke sovet siden soldatene var der. Etter en stunds samtale sovner jentungen mellom våre to ledsagere på sofaen. 
Photos: local
 
Rushdi Massuad jobber som psykolog på et institutt i Ramallah som benyttes av de palestinske militære. Han var på jobb mens soldatene gikk inn i hans hus. Kona var alene hjemme med moren. Soldatene hadde sprengt opp inngangsdøren. Rushdis kone ble avhørt i to timer om huset og hvorvidt de hadde noe ulovlig der. Soldatene fant til slutt en antikk pistol som ikke virker (hele huset er historisk, over 200 år gammelt og bygd i ottomansk stil). Rushdi forklarer at han er veldig lei seg for at de tok med seg pistolen ettersom det er arvegods fra oldefaren. Den har ikke virket på mange år, men er en del av huset og familiens historie. Soldatene hadde truet hans kone med å arrestere henne på grunn av det ufarlige våpenet. Heldigvis har de ikke ødelagt for mye av det antikke inventaret i huset. 
Photos:local
 
Dette er noen av de historiene vi får høre om nattens raid. Ingen ble arrestert eller skadet. Til slutt hadde soldatene funnet en antikk pistol, og ei rifle som brukes til å jakte på dyr. Riflen tilhørte de palestinske myndighetene, og eieren hadde tillatelse for våpenet.Utover dagen mens vi er innom flere av husene kommer det også informasjon om lignende raider som ble gjort i hvert fall i to bygder til, Kafr ad Dik og Beit Furik. Det hadde vært samme tilfeller der også, husene som ble ransaket tilhørte folk som jobbet for de palestinske myndighetene og slektninger av disse. Flere slår fast at dette er en av Benjamin Netanyahu og Israels angrep og straff mot Mahmoud Abbas og de palestinske myndighetene etter at han gikk til FN og fikk oppgradert status til observatørstat uten stemmerett for en uke siden.
”Israel ønsker nå å ramme Abbas og Palestina på alle mulige måter, og bruker alle midler for å straffe myndighetene og det palestinske folk, blant annet ved å gå etter myndighetenes ansatte”, sier en av de vi prater med. ”Dette er nok bare starten, det kommer mer”.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar